Proteiny neboli bílkoviny mají při jakékoli dietě velice podstatný a důležitý význam. Bohužel, řada lidí, kteří dietu někdy drželi, nemělo o bílkovinách ani ponětí a tak z jejich dietního jídelníčku také zmizely. To mělo pak za následek neoblíbený jo-jo efekt a výrazný nárůst předchozí váhy. V čem tkví síla proteinů při dietě.
Co jsou bílkoviny
Bílkoviny využívá lidský organismus k využívání energie, kterou získává z potravin nebo nápojů. V jednoduchosti by jsme je mohli nazvat malým „startovačem“ spalování tuků. Bílkoviny jsou také jednou ze základních stavebních látek pro výstavbu nebo obnovu poraněných tkání.
Význam bílkovin
Nebudeme si zde rozepisovat jaké důležité účinky mají v bílkovinách obsažené látky na lidský organismus. Jde nám zejména o účinky při proteinové dietě.
Důležité je vědět, že bílkoviny není vhodné využívat jako hlavní zdroj energie pro chod těla. Proto se pro bílkovinné diety vžilo označení s 5ti dny. Primárním zdrojem energie pro tělo zůstávají sacharidy a tuky, ale v ojedinělých situacích jako je dieta mohou bílkoviny nahradit svým rozkladem kaloriemi hlavní zdroje energie.
Po konzumaci proteinů stoupne energetický výdej, který se označuje jako nastartování metabolismu. Tělo má větší energetický výdej a to i když je v klidovém stavu. Proto je při jakékoli redukční dietě důležité přijímat dostatek potravin bohatých na bílkoviny. Bílkoviny tělu zabraňují ve snižovaní energetického výdeje a tím dochází ke spalování tuků.
Mimo to mají bílkoviny dlouhodobý sytící efekt, takže po nich není brzy hlad. Další významnou vlastností je zpomalování spotřeby sacharidů nebo snižování glykemického indexu jídla (čím nižší glykemický index pokrmu, tím později si řekne tělo o další nálož jídla).