Rýmovník (nebo také molice, kubánské oregano či mexický eukalapt) je aromatická rostlina, která je známá pro svůj rychlý růst. Pěstitelé si často pokládají otázku “co s rýmovníkem”, na ni však máme hned několik odpovědí. Rýmovník má totiž řadu využití, můžete si z něj uvařit čaj nebo sirup. Použití rýmovníku má však mnoho podob.
Využití rýmovníku je velmi široké
Rýmovník je bylinka nenáročná a velmi rychle rostoucí. Pokud i vy patříte k pěstitelům, víte, jak na pěstování rýmovníku a také víte, jak rychle rostoucí bylinka je. Pravděpodobně jste ji již několikrát museli množit nebo ji přesazovat do větších květináčů.
Lístky rýmovníku naštěstí můžete využít, a to různě. Díky svým protizánětlivým účinkům se vyrábí masti z rýmovníku, díky silnému aroma patří i do repelentů. A díky tomu, že ulevuje od rýmy a nachlazení, patří do kredence každého člověka se slabší imunitou čaj z rýmovníku.
Jak připravit čaj z rýmovníku
Ptáte se, jak využít rýmovník? Jak již bylo zmíněno, použití rýmovníku má mnoho podob. Vůbec nejjednodušší na přípravu je čaj z rýmovníku, který mohou užívat jak dospělí, tak i děti, dokonce i těhotné ženy. Užívá se zásadně při nachlazení, rýmě nebo při bolestech v krku. Jak již bylo zmíněno, příprava čaje je naprosto snadná a jednoduchá. Stačí natrhané lístky rýmovníku zalít vodou o teplotě alespoň osmdesát stupňů Celsia.
Ptáte se, proč lístky rýmovníku natrhat, a ne je jen vložit do hrníčku či konvice? Když se lístky natrhají nebo nakrájí, rychleji se uvolní aroma bylinky a taktéž účinné silice. Či se snad ptáte na to, proč čaj nedělat z usušené bylinky? Sušení rýmovníku je velmi složitý proces, u kterého navíc nikdy není stoprocentní jistota, že se podaří. Navíc je to velmi zdlouhavá záležitost, kvůli které byste se čaje nemuseli vůbec dočkat.
Použití:
Čaj z rýmovníku se nejčastěji užívá při nachlazení, bolestech v krku nebo při rýmě. Ulevuje od mnohých zánětů, například od zánětu průdušek.
Jak připravit sirup z rýmovníku
Další možností, jak zpracovat rýmovník, respektive jak přistupovat k použití rýmovníku, je vyrobit si z rýmovníku sirup. Je to sice trochu složitější, na druhou stranu nebudete litovat času stráveného nad výrobou sladké dobroty. Rýmovníkový sirup se totiž pyšní celou spoustou použití.
Co budete potřebovat:
- Lístky rýmovníku (cca 40)
- Kilo cukru krupice
- Pomeranč
- Citron
- Vodu
Jak postupovat:
Citrusy důkladně omyjeme a nakrájíme. Stejně se činíme při přípravě lístků rýmovníků – taktéž je umyjeme a aby lépe uvolnily aroma, nebojíme se je nakrájet. Lístky bylinky nasypeme do hrnce, přidáme nakrájené citrusy a posléze vše zalijeme horkou vodou. Důležité je, aby vše bylo ponořeno. Tím první etapa končí.
Po čtyřiadvaceti hodinách, kdy přiklopený hrnec necháváme odležet stranou, výluh scedíme a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a přidáme kilogram cukru, který nám zbyl jako jediná surovina z našeho seznamu. Necháváme redukovat a kontrolujeme hustotu.
Poslední fází je nalití hustého sirupu do láhví a uchování jich na temném a chladném místě dnem vzhůru.
Použití:
Sirup z rýmovníku se nejčastěji přidává do čaje nebo vody. Je však také vhodný k přislazení oblíbených ovesných kaší, jogurtů nebo vloček. Hodí se i na pečivo s máslem. V každém případě je zdraví prospěšný, pomůže například při nachlazení, konkrétně při rýmě a bolestech v krku.
Jak připravit med z rýmovníku
K receptům z rýmovníku přidáme i jeden na rýmovníkový med. Pokud si už nechcete sladit čaj klasickým cukrem a včelí med vám taky nevoní, za vyzkoušení rozhodně stojí. Navíc na jeho přípravu toho nebudete potřebovat mnoho.
Co budete potřebovat:
- Lístky rýmovníku (cca 35)
- Kilo cukru
- Citron
- Voda
Jak postupovat:
Med z rýmovníku není nijak složitý na přípravu. Lístky rýmovníku se jen zasypou cukrem, k čemuž se pak přidá očištěný a omytý citron nakrájený na kolečka. V dalším kroku přidáte vodu, která musí suroviny převyšovat. Tím máte na malou chvíli hotovo.
Následující den vytáhnete přikrytý nálev z chladu a začnete ho vařit. Nálev nechte bublat až do doby, kdy směs nezačne tuhnout. Po promíchání a ujištění se, že je směs hustá, směs přecedíte a nalijete do sklenic, které otočíte dnem vzhůru a budete skladovat například ve spíži.
Použití:
Med z rýmovníku putuje nejčastěji do čajů při různých onemocněních a nachlazeních. Lze si s ním však dosladit i mnohé dezerty, do kterých se použije místo klasického rafinovaného cukru.
Jak připravit mast z rýmovníku
Použití rýmovníku nezná hranic. Další, na co můžete rýmovník použít, je mast z rýmovníku. Nemusíte už pro ni chodit do lékáren, stačí, když si uděláte chvilku času a mast si doma vyrobíte svépomocí. Recept není nijak složitý, hlavně, aby měl rýmovník dostatek lístků.
Co budete potřebovat:
- Lístky rýmovníku (cca 30)
- 200 g tuku (sádlo, kokosový tuk,…)
Jak postupovat:
Vůbec prvním krokem je rozehřátí připraveného oleje. Do rozehřátého oleje natrhejte lístky rýmovníku a pak už jen udržujte stálou teplotu. Rýmovník se zhruba dvě hodiny louhuje, poté se odstaví a nechá vychladnout. Zhruba na jeden den pak putuje do lednice.
Následující den se postup opakuje čili opět dochází k rozehřátí studené směsi. Po dvou hodinách na plotně a po následném vychladnutí se směs přecedí a nalije do připravených nádobek, které předtím nechte pořádně umýt v myčce na nádobí. Po přelití se mast z rýmovníku skladuje zásadně v chladu.
Použití:
Mast z rýmovníku se používá například na promazávání vysušené kůže, taktéž ulevuje při lehkých popáleních nebo při kožních zraněních. Používá se i na promazávání hrudníku při zánětu průdušek nebo k masáži chodidel, když člověka sužuje nachlazení.
Rýmovník a zdraví
To, jak použít rýmovník, už víme. Prozraďme si několik dalších informací o bylince, která se stále častěji vyskytuje v českých domácnostech. Zejména si odhalme její zdravotní benefity.
O rýmovníku se ví, že ulevuje od celé spousty zdravotních problémů a nemocí. V lidovém léčitelství se využívá už od nepaměti. K jeho hlavním zdravotním benefitům patří to, že ochraňuje a případně zachraňuje při nachlazení, jak již z textu vyplývá. Ulevuje od bolestí spojených s artritidou, taktéž zmírňuje stres a vyhání napětí z těla ven. Umí ulevit od bolestí v krku, ucpaných dutin, odstraňuje dokonce i toxiny, které tělu škodí.
Další zdravotní benefity rýmovníku:
- Zlepšuje imunitní systém
- Stimuluje pocení
- Napomáhá vylučování hlenu z dýchacích cest
- Podporuje vykašlávání
- Je prevencí rakoviny
- Udržuje ledviny zdravé
- Bojuje proti ekzémům
- Uklidňuje svědivou a zarudlou pokožku