Už víte, jak na pěstování rýmovníku? Nevíte ale, jak na jeho množení a zaštipování? Pokud jste se do pěstování rýmovníku pustili, víte, jak rychle tato rostlina roste. Množení rýmovníku je tak neodkladnou záležitostí, do které se musíte pustit co nejdříve, než vám rýmovník přeroste nejen přes květináč, ale také přes hlavu. Jenže jak namnožit rýmovník, abychom v něj stále udrželi život?
Stejně jako pěstování rýmovníku je zcela nenáročná činnost, ani jeho množení není nijak náročné nebo těžké. Dokonce řada pěstitelů tvrdí, že rozmnožování rýmovníku je ještě jednodušší jako zmiňované pěstování.
Jak rozmnožit rýmovník?
Roste vám rýmovník také jako splašený? Přerůstá přes květináč a začíná se lámat? Je načase vzít do ruky nůžky, kterými odstřihnete kousek z něj. Odstřihává se lodyha, která se odlistí a umístí do nádoby s vodou. Až rostlina vypustí své kořínky, přesazuje se do malého květináče. Nejčastěji se k sobě sází dvě až tři rostlinky, které se sází do připraveného substrátu obsahujícího písek. Na dno doporučujeme umístit kamínky jako drenáž.
Rýmovník můžete množit prakticky kdykoli během roku. Nemusíte čekat do léta nebo do konkrétního měsíce. Ovšem až ho přesadíte, nezapomeňte mu dopřávat to, co pro svůj spokojený a bezproblémový život potřebuje.
Co rýmovník potřebuje?
Jak rozmnožit rýmovník už víme. Jenže co tedy potřebuje ke svému rychlému a bezproblémovému růstu? Pamatujte na to, že rýmovník je teplomilná rostlina, která k nám doputovala až z daleké Austrálie. To o něm hodně napoví.
Hlavně, ať je teplo
Velkou chybou zejména začínajících pěstitelů rýmovníku je, že ponechávají rostlinu v chladu nebo ve stínu, kam nezasvítí sluníčko. V takových podmínkách bylinka bohužel uvadá a pěstitel je nucen ji zanedlouho vyhodit. Jak již bylo zmíněno, rýmovník je teplomilná rostlina, tudíž ji ideálně postavte na světlé stanoviště, kam na ni nebudou celý den pražit přímé sluneční paprsky. Ideálním místem k jejímu životu je okenní parapet, ovšem pozor na průvan, který rostlina nemusí dobře snášet.
Ideální teplota pro pěstování rýmovníku je stanovena v rozmezí od dvaadvaceti do osmadvaceti stupňů Celsia. Ve stejné pokojové teplotě ponechávejte i mladé rostlinky, které se vám povedlo úspěšně rozmnožit.
Pravidelné hnojení je důležité
Co rýmovníku také svědčí, je pravidelné hnojení. V ideálním případě používejte tyčinková hnojiva, z nichž si rostlina vždy bere přesně to, co potřebuje. Nemusíte tak na pravidelné každotýdenní hnojení myslet. Zejména mladé rostlinky si zaslouží podpořit v růstu, tudíž pokud se vám povedlo úspěšné množení rýmovníku, víte, co bude další krok. Pamatujte ale na to, že v zimě se rostlina nehnojí. Jen během vegetačního období čili během jara a léta.
Dostatečné zaštipování
Co rostlina také potřebuje, je zaštipování. To jde ruku v ruce s množením a my si tedy prozraďme, jak zaštipovat rýmovník. Zejména začínající pěstitelé by měli zbystřit, jelikož právě oni v tomto nejčastěji chybují. Na zaštipování zapomínají nebo se ho zkrátka bojí, protože si moc dobře uvědomují, jak nevědomí ještě jsou. Jenže pokud se rýmovník hned nezaštipuje, bude mít zanedlouho metr či přes metr, a to je špatně. Rostlina bez zaštipování poroste a poroste, ale pyšnit se bude pouze jedním šlahounem, který zanedlouho bude bez energie. To bude mít za následek shazování listů a volání po pomoci, kterou ale pěstitel už nebude moct rostlině poskytnout.
TIP: Jak tvarovat rýmovník.
Pokud budete rýmovník dostatečně zaštipovat, předejdete žloutnutí, a nakonec také úplnému zlomení rostliny. Navíc jen díky zaštipování rýmovníku z něj vyroste kompaktní kulatý keřík, který se bude pyšnit nejen krásnou vůní, ale taktéž velkým počtem lístků.
Jak zaštipovat rýmovník?
Zaštipování rýmovníku není nijak složité, stačí jen ustřihnout výhonky asi na jeden centimetr. Rostlina jenom díky tomuto jednoduchému kroku dostane opět sílu a během pár dní obrazí. S tím se pojí její rozkošatění. Nezapomínejte však tento postup pravidelně opakovat, jinak hrozí výše zmíněný scénář – vysílení rostlinky, opadání listů a její úplné zlomení.
Kde se vzal, tu se vzal rýmovník
Jak množit rýmovník a jak ho zaštipovat – dvě otázky, které dodnes běhaly ve vaší hlavě pořád dokola jsou zodpovězeny. Možná vás však rostlina jménem rýmovník udivuje natolik, že o ní chcete vědět víc.
Jak již bylo zmíněno, rýmovník je teplomilná rostlina původem z Austrálie. Je však pravdou, že ve volné přírodě byste ji našli i na jiných teplých kontinentech, například v Africe. I kvůli tomu se nemůže říct se stoprocentní jistotou, že je rýmovník ryze australskou bylinou.
Co se však může jíst s naprostou jistotou, je, že rýmovník voní jako oregano. I proto se mu často přezdívá “kubánské oregano”. Stačí si lístky rýmovníku promnout mezi prsty a přičichnout si. Jeho silné a velice příjemné aroma je tím hlavním rozdílem mezi ním a meduňkou či mátou. S těmito dvěma bylinkami se totiž rýmovník velmi často zaměňuje. Že jste si je pletli i vy? Příště už budete vědět, jak rostliny od sebe rozpoznat. Aroma je tou odpovědí.
Rýmovník se však stejně jako zmiňované bylinky pyšní spoustou zdravotních benefitů. K jeho účinkům patří zahnání rýmy a nachlazení, pomoc při žaludečních potížích nebo úleva od zánětu průdušek. Napomáhá vykašlávání a podporuje ledviny.