Algifen v těhotenství

Použití přípravku Algifen během těhotenství je spojeno s určitými riziky, a proto by mělo být vždy konzultováno s lékařem. Přípravek není vhodný pro všechny fáze těhotenství a jeho použití je omezeno zejména v posledním trimestru.

Algifen v prvním a druhém trimestru

Dostupné údaje o použití metamizolu, jedné z hlavních složek Algifenu, během prvních tří měsíců těhotenství jsou omezené, ale nenaznačují výrazně škodlivé účinky na plod. Nicméně, vzhledem k nedostatku rozsáhlých studií a možným rizikům, se užívání Algifenu v prvním a druhém trimestru obecně nedoporučuje.

Ve výjimečných případech, kdy neexistují jiné možnosti léčby a přínosy převáží nad riziky, může být po důkladném zvážení a konzultaci s lékařem přijatelné podání jednorázových dávek Algifenu. I v takových případech by mělo být užívání přípravku pečlivě sledováno lékařem.

Algifen ve třetím trimestru

Užívání Algifenu v posledních třech měsících těhotenství je kontraindikováno. Důvodem jsou potenciální komplikace, které mohou zahrnovat:

  • Krvácení: Algifen může zvýšit riziko krvácení u matky i dítěte.
  • Předčasný uzávěr Botallovy tepenné dučeje: Metamizol může způsobit předčasné uzavření této důležité cévy u plodu, což může vést k závažným kardiovaskulárním komplikacím.
  • Další rizika: Existuje zvýšené riziko dalších komplikací, které mohou ohrozit matku i dítě, včetně problémů s funkcí ledvin a jater.

Kojení a Algifen

Produkty látkové přeměny metamizolu přecházejí do mateřského mléka ve značném množství, což znamená, že existuje riziko pro kojence. Z tohoto důvodu se během kojení užívání Algifenu nedoporučuje. Zvláště je třeba se vyhnout opakovanému použití přípravku během kojení.

V případě, že je jednorázové podání Algifenu nevyhnutelné, doporučuje se, aby matky shromažďovaly a likvidovaly mateřské mléko po dobu 48 hodin po podání dávky, aby minimalizovaly expozici kojence metabolitům léku.

Doporučení pro těhotné a kojící ženy

Pokud jste těhotná, kojíte, nebo plánujete otěhotnět, měli byste před užitím Algifenu vždy konzultovat svůj stav s lékařem. Tento přípravek by měl být užíván pouze tehdy, když přínos pro matku převáží potenciální rizika pro plod nebo kojence. Lékař může doporučit alternativní metody léčby bolesti, které jsou bezpečnější během těhotenství a kojení.

Přečtěte si kompletní příbalový leták léku Algifen.

Napsat komentář