Algifen a alkohol

Kombinace Algifenu a alkoholu je kontraindikována z několika důvodů. Alkohol může zesílit některé nežádoucí účinky Algifenu, zejména ty, které se týkají centrálního nervového systému a oběhové soustavy.

Rizika spojená s užíváním alkoholu při léčbě Algifenem

  • Potenciace sedativních účinků: Metamizol, jedna z hlavních složek Algifenu, může mít sedativní účinky, které jsou alkoholem zesíleny. To může vést k nadměrné ospalosti, snížení reakční schopnosti, a tedy i k riziku při řízení vozidel nebo obsluze strojů.
  • Riziko poklesu krevního tlaku: Algifen může způsobit přechodný pokles krevního tlaku, což je efekt, který může být zvýšen konzumací alkoholu. Tento pokles může vést k závratím, mdlobám nebo i k vážnějším komplikacím u osob s predispozicemi k hypotenzi.
  • Gastrointestinální potíže: Alkohol dráždí žaludeční sliznici a společně s metamizolem může zvýšit riziko gastrointestinálních problémů, včetně nevolnosti, zvracení nebo žaludečních vředů.
  • Možné alergické reakce: U některých osob může kombinace alkoholu a léků s metamizolem vést k přecitlivělostním reakcím, které mohou být závažné, včetně rizika anafylaktického šoku.

Doporučení pro pacienty

Během léčby Algifenem by se pacienti měli zcela vyhnout konzumaci alkoholických nápojů. Pokud se objeví jakékoli neobvyklé příznaky po požití alkoholu během užívání Algifenu, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Pacienti by měli být také poučeni o rizicích spojených s alkoholem a jeho kombinací s léčivy, a to nejen v souvislosti s Algifenem, ale i s jinými léky, které mohou mít podobné kontraindikace.

Přečtěte si kompletní příbalový leták léku Algifen.

Napsat komentář