Dávkování Algifenu

Dávkování přípravku Algifen je klíčové pro jeho účinnost a minimalizaci nežádoucích účinků. Doporučené dávkování se liší v závislosti na intenzitě bolesti, věku pacienta a celkovém zdravotním stavu.

Doporučené dávkování pro dospělé a dospívající od 15 let

  • Jednorázová dávka: Dospělí a dospívající od 15 let (s tělesnou hmotností nad 53 kg) mohou užít až 1000 mg metamizolu, což odpovídá dvěma tabletám Algifenu, jednorázově.
  • Frekvence užívání: Lék může být podán až čtyřikrát denně, s minimálními intervaly 6-8 hodin mezi dávkami.
  • Maximální denní dávka: Maximální denní dávka nesmí překročit 4000 mg metamizolu, což odpovídá osmi tabletám Algifenu.

Dávkování u speciálních skupin pacientů

Starší pacienti a pacienti se sníženou funkcí ledvin nebo jater: U starších pacientů, u oslabených pacientů nebo u pacientů se sníženou funkcí ledvin nebo jater by měla být dávka snížena. U těchto pacientů je vylučování rozkladných produktů metamizolu zpomaleno, což může zvýšit riziko nežádoucích účinků. Z tohoto důvodu se doporučuje začít s nižší dávkou a postupně ji upravovat podle potřeby.

U pacientů s těžkým poškozením ledvin nebo jater je nutné se vyhnout opakovanému podávání vysokých dávek. Při krátkodobém užívání však není nutné dávku snižovat, pokud není stanoveno jinak lékařem.

Pokyny pro pacienty

  • Nástup účinku: Účinek Algifenu lze očekávat 30 až 60 minut po podání přípravku ústy.
  • Zapomenutá dávka: Pokud jste zapomněli užít dávku Algifenu, nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradili vynechanou dávku. Užívejte přípravek podle původního rozvrhu, nebo užijte zapomenutou dávku co nejdříve a upravte následující dávky podle potřeby.
  • Předávkování: Při předávkování nebo při náhodném požití tablety dítětem okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Předávkování může způsobit závažné nežádoucí účinky, které vyžadují lékařský zásah.

Pokud máte jakékoli další otázky ohledně dávkování, obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka. Je důležité dodržovat předepsané dávkování a nepřekračovat doporučené množství, aby se minimalizovalo riziko nežádoucích účinků.

Přečtěte si kompletní příbalový leták léku Algifen.

Napsat komentář