Peruánská tradiční medicína

Peruánská tradiční medicína vychází z říše Inků. Bylinky se sbírají na horských lukách v pohoří And a také v nížinných oblastech. Mají všestranné použití a mnoho léčivých účinků. Sangre de drago, vilcacora, muňa muňa nebo chia jsou byliny, které vám pomohou s mnoha obtížemi.

Léčení v Peru

Tajemná říše Inků již od pradávna používala léčivé rostliny, stejně jako u nás jsou v Peru bylinky, které mají léčivou sílu a dají se využít pro zlepšení zdraví. V Peru se nacházejí lidoví léčitelé, kterým se říká curanderos. Jsou to osoby, které léčí za pomocí bylin a tradičních léčebných postupů, zabývají se také duchovnem. Mají specializace na různé neduhy, bylinkáři, svaloví terapeuti, porodní asistenti nebo maséři či šamani. Pohybují se také po nemocnicích a pomáhají podpůrnou léčbou. Znalosti se předávají napříč generacemi. Jsou to léčitelé těla i ducha. Mohou vyhnat rovněž zlé síly z člověka. Curanderos předepisují bylinky, které jsou velmi účinné a pomáhají lidem, kteří neholdují západní medicíně. Byliny jsou velmi účinné a působí i na vážné nemoci.

Aguaymanto

Aguaymanto rostlina
Aguaymanto rostlina
Aguaymanto plod
Aguaymanto plod

Mochyně peruánská je plod stromu, který se vyznačuje sytě oranžovou barvou a silnou vůní s kyselkavou chutí. Je plné vitaminů skupiny B, C a E, obsahuje také rutin a minerály, draslík, železo, fosfor, vápník, bílkoviny a vlákninu. Je antioxidantem, působí proti stárnutí buněk, regeneruje, má dobrý vliv na zrak, posiluje imunitní systém, působí na zdraví kostí, pomáhá při alergiích, nádorech a také snižuje hladinu cholesterolu.

Je pomocníkem proti stresu a pomáhá odstraňovat psychickou únavu. Ve své domovině z aguaymanta vaří místní obyvatelé džemy, omáčky nebo jej kompotují. U nás se prodává sušené nebo v čerstvém stavu.

Muňa muňa

Muňa muňa
Muňa muňa

Muňa muňa je keř, který roste ve výškách nad 2700 metrů a voní silně po mentolu. Je přírodním antibiotikem a má antiseptické a antibakteriální účinky. Působí protizánětlivě a mírní kašel. Používá se na astma, průdušky i nachlazení. Podporuje trávení a účinkuje i proti průjmům nebo zánětům trávicího traktu. Působí proti parazitům. Bylinka je účinná při zánětech ledvin a kloubů. Je vhodná také na léčbu mykóz.

Prodává se v sušeném stavu a pije se 3x denně nebo se používá jako nálev na omývání postižených míst při zánětech či mykózách. Je k dostání rovněž jako tinktura.

Sangre de drago

Sangre de drago
Sangre de drago

Je strom, který po narušení kůry vydává silně červenou tekutinu, která se sbírá a využívá jako léčivo. Tato pryskyřice má svíravé účinky a vnitřně působí proti průjmům, žaludečním vředům, zánětům střev, Crohnově chorobě, trávicích potížích nebo při cukrovce. Je všestranně účinná a má vliv i na kardiovaskulární systém. Vně se Sangre de drago používá při poraněních, plísních, popáleninách a veškerých obtížích, které hrozí zanícením pokožky. Je to první pomoc a desinfekce při úrazech. Působí rovněž při pokousání hmyzem.

Užívá se jako tinktura, kdy je potřeba přesného dávkování. Kousky kůry Sangre de drago se používají jako vykuřovadlo. Vytváří hustý dým a očišťuje prostor.

Vilcacora

Vilcacora
Vilcacora

Vilcacora roste v tropických porostech ve výšce 800 metrů. Byla uctívána jako svatá rostlina a je to strom, ze kterého se využívá především vnitřní část kůry. Má antioxidační a antivirové účinky, působí na posílení imunitního systému. Má příznivý vliv na zdraví srdce a cév, upravuje cholesterol a krevní tlak. Je účinná při žaludečních vředech, diabetu, alergiích a je vhodná i při respiračních onemocněních. Účinku při mykózách, akné, lupence a pásovém oparu. K dostání bývá sušená nebo v tabletách, také jako tinktura či prášek. 

Lucuma

Lukuma
Lukuma

Lucuma aneb sladké zlato Inků je ovoce, které se užívá mezi místními obyvateli již po staletí. Roste na stromě, který se nachází v horách ve výškách nad 1000 metrů nad mořem. Má lehce vanilkovou chuť, karamelu a oříšků. Plody obsahují minerální látky železo, vápník, zinek a vitamin B3, bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Působí na posílení energie, zlepšuje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu. Má vysoký obsah železa a je dobrá proti chudokrevnosti. Má protizánětlivé účinky a je vhodná proti depresím.

Užívá se jako prášek, který si můžete nasypat do koktejlu, pudinku nebo ovesné kaše. Lucuma je přírodní náhradou cukru, může být využívána jako sladidlo.

Chia semínka

Salvia hispanica - Chia semínka
Salvia hispanica – Chia semínka
Chia semínka
Chia semínka

Chia semínka jsou zdravou potravinou, která má mnoho prospěšných účinků. Již staří Mayové a Aztékové je využívali na svých dlouhých cestách divočinou. Jsou významným zdrojem energie a obsahují vysoký podíl omega – 3 mastných kyselin. Obsahují také vlákniny, bílkoviny, vitamin B a E, železo, draslík, fosfor, hořčík a zinek. Po namočení do vody nabobtnají a vznikne tak pocit sytosti. Rovněž hydratují organismus, protože jsou plná vody. Je to rychlý a snadný zdroj energie.

Působí jako antioxidant, proti stresu a únavě. Mají pozitivní vliv na paměť, upravují hladinu glukózy a upravují normální činnost kardiovaskulární soustavy. Chia semínka si jen nasypete do vody, necháte nabobtnat a vypijete. Promění se v hustou želatinu.

Nopal

Nopál
Nopál

Nopal je kaktus zvaný opuncie, který má plody, jež jsou plné zdraví prospěšných látek. Mele se z nich mouka, která se hodí pro celiaky. Jsou plné sacharidů, vlákniny, vitaminů A, B, C a minerálních látek, vápník, draslík, hořčík, sodík, železo, zinek, selen. Snižuje cholesterol, hladinu glukózy v krvi, je účinný proti zácpě a má pozitivní vliv na stav pokožky.

Přírodní prášek z kaktusových plodů se dá užívat jako přísada do mléka, pudinku nebo džusu, případně jej zamíchat do jogurtu či müsli. Prášek můžete použít rovněž jako přísadu do těsta při pečení chleba. Udržuje štíhlou linii a zvyšuje energii.